Uz razne dnevne obaveze, zdravo kuhano jelo ponekad se može pretvoriti u izazov. Otkrit ću vam tajnu koju koristim već 15 godina: Crock-Pot!

Što je Crock-Pot?

Crock-Pot je “slow cooker” tj. sporo kuhalo u kojem se jelo kuha satima na umjerenoj temperaturi. Idealan je za razna variva, juhe, jela od mesa, gulaše i još puno toga!

Lijevo je moj stari Crock-Pot. Manjeg je volumena, ima plastični poklopac i odlično mi je služio više od 10 godina. Prije koju godinu kupila sam noviji model (desno) koji ima veći volumen (3,5 l), stakleni poklopac, keramičku posudu koja se lako izvadi i opere te opciju održavanja topline.

Moj stari Crock pot
Novi Crock pot

(Naravno, postoje i skuplji modeli s dodatnim funkcijama, ali ovaj model ima apsolutno sve što mi je potrebno.)

Kako radi Crock-Pot?

Za razliku od drugih kuhala, izvor topline mu nije na dnu, već sa strane. Ovojnice unutar stijenki se istovremeno zagrijavaju, zbog čega će se hrana jednakomjerno skuhati i na vrhu i na dnu.

Kako se koristi Crock-Pot?

Jednostavno, da jednostavnije ne može! Evo primjera:

Stavite meso, povrće i začine u Crock-Pot.

Zalijete šalšom, pasiranom rajčicom, temeljcem, vinom…

Poklopite i uključite opciju kuhanja na niskoj (low) ili visokoj (high) temperaturi.

Ovisno o tome što i u kojoj količini kuhate, kuhanje će trajati 4-8 sati.
(Info: funkcija “low” je za kuhanje na nižoj temperaturi, na otprilike 88⁰ C; funkcija “high” je za kuhanje na višoj temperaturi, na otprilike 150 C.)

Koje su sve koristi Crock-Pota?

Bezbrižno kuhanje

Puno puta sam stavila sve sastojke u Crock-Pot, uključila ga na “low” i otišla na posao. Kad sam došla doma, čekao me kunić u vinskom umaku (trebala sam samo zgrijati knedlu od kruha) – nije loše, zar ne?

Ekonomičnost

Budući da je Crock-Pot jedan od manjih uređaja u kuhinji i kuha na srednje jakoj temperaturi, troši malo električne energije.

Jednostavnost

Jednostavne funkcije omogućavaju lako korištenje.

Sve se kuha u jednoj posudi

Ne znam za vas, ali mene ovakve stvari jako vesele: napraviti veliku količinu nekog jela, a zaprljati samo jednu posudu! Ne moram je čak ja oprati, već je stavim u perilicu za suđe.

“Low-fat” ili kuhanje s malo masnoća

Nikada ne stavljam dodane masnoće u Crock-Pot jer jednostavno nema potrebe za time. Jelo ne može zagorjeti, a meso tijekom kuhanja ispusti vlastite masnoće i sokove.

Sigurnost

Ako ste, poput mene, doživjeli da vam ekspres-lonac eksplodira u kuhinji (tata), ili ako vam jela redovito pokipe (ok, ja), s Crock-Potom vam se to ne može dogoditi.

Zaista ukusna jela

Želite mekano meso u umaku? Ili veliki sočni komad mesa? Ili prefino varivo? U Crock-Potu nikada ništa neće biti prekuhano, a okusi oduševljavaju!

Priprema unaprijed

Najviše sam ga koristila dok sam bila doma s djecom i kad su nam dolazili gosti. Dan ranije bih stavila u pogon svoj Crock-Pot pa mi takva veća druženja nikada nisu predstavljala opterećenje.

Vrijeme

Crock-Pot ne štedi vrijeme – doslovno ga daje! Volim kuhati, ali ne i provesti cijeli dan u kuhinji. Dok se jelo kuha, vi možete napraviti kolač, pogledati seriju, odraditi trening… ili čak sve to!

Jedva čekam da podijelim s vama naša najdraža obiteljska jela iz Crock-Pota (kao i male trikove za još bolji okus koje sam s godinama naučila)! Pokazat ću vam sve njegove mogućnosti i vjerujem da ćete se ugodno iznenaditi!


Da se ponovim: ovaj uređaj redovito koristim već 15 godina i imam samo riječi hvale! 🙂

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)