Odlučila sam napraviti seriju postova da vam pokažem kako smo uredili pojedine prostorije u našem stanu s ciljem da me bolje upoznate i vidite kakav ambijent volim. Dobro došli!

Inspiracija za uređenje blagovaonice/dnevnog boravka


Ovo je slika koju sam ugledala u nekim novinama; ako se dobro sjećam, radi se o sobi jednog novootvorenog hotela u Rovinju. Ugođaj, materijali, stil i boje postali su momentalna inspiracija za blagovaonicu i dnevni boravak. Točno sam znala što želim i koji će mi biti glavni elementi: okruglo ogledalo (ili više njih), vertiklane letvice, namještaj (i pod) u toploj boji oraha nasuprot hladnim sivim zidovima – industrijski stil u ambijentu iz sredine prošlog stoljeća.

“Fallingwater” od F. L. Wrighta, ili “Hooper House” od M. Breuera su kuće koje me oduševljavaju zbog jako puno stvari… Mislim da je svrha umjetnosti da izazove divljenje (ili neku jaku reakciju) te veliki nalet inspiracije kod ljudi koji se u određenom djelu prepoznaju, ili ih ono dotakne na neki posebni način. Tako je i meni cilj bio postići onaj bezvremenski izgled (bolje rečeno: ugođaj) iz sredine prošlog stoljeća u okvirima našeg budžeta te unutar već određenih dimenzija prostorija.

Nešto o nama

Imamo troje djece. Triput smo se selili, bezbroj puta radili premještaje u sobama u postojećem stanu, imali igraonicu za klince, a uz to još i gomilu igračaka u boravku… Vjerojatno sam zbog te silne prenatrpanosti i šarenila imala potrebu da u prostor u kojem najviše boravimo unesem smirenost.

Uz muža i tri sina, jedina sam žena u kući. Nikada mi nije palo na pamet nametati im onaj tipično ženski romantični ili Shabby Chic stil; željela sam da se njih četvorica osjećaju ugodno. Što se mene tiče, otkad sam završila studij za dizajn interijera, počela sam cijeniti svaki stil sa svojim posebitostima i ne znam bih li mogla reći koji mi je najdraži. (Onaj u kojem se najbolje osjećam?)

Osobno mi je u stambenim interijerima najbitnija atmosfera. Pod time mislim na onaj prožimajući osjećaj spokoja i ugode – rekla bih da sam uspjela, jer jako, jako volimo boraviti u našem domu 🙂 Lako je vidjeti služi li prostor vlasniku, ili ga vlasnik koristi da zadivi posjetitelje. A opet, moramo priznati da kuća/stan iz snova za svakoga ima drukčiji opis.

Strastveni sam pobornik ideje da se veliki dojam može postići i s malim stvarima, kako u kuhanju, tako i u interijerima. Usklađenost boja, udobnost namještaja, prirodne linije i materijali (pamuk, lan, vuna, drvo, kamen, cigla), prave biljke, što veća količina svjetlosti, retro ili diy elementi te personalizirani detalji koji pričaju samo vašu priču… tvore interijer koji će biti ugodan svojim vlasnicima, ali i biti stalno u trendu.

Vratimo se blagovaonici

Postoje brojni trikovi u dekoriranju prostora; pokazat ću vam koje sam ja iskoristila u uređenju naše blagovaonice:

Boja zidova
Naša blagovaonica je spojena s dnevnim boravkom te zajedno čine otvoreni prostor od kojih 40 m2. Odabrala sam istu neutralnu boju zidova za obje prostorije te ih tako suptilno povezala u jedan veći prostor.

Odlučila sam se za sivu boju jer je neutralna i zato jer drveni elementi, kao i drveni pod, lijepo dolaze do izražaja prislonjeni uz nju. Volim taj kontrast hladnog sivog zida i toplog smeđeg drveta. Zid iza blagovaonskog stola, na kojemu su ogledala, je za nijansu tamniji od ostalih – i to može biti sasvim dovoljno da se razbije monotonija, a pritom ne naruši željeni ugođaj.

Staklene cigle
Na tom tamnom zidu imamo prozor/blok od staklenih cigli, čija svrha je unijeti u prostor više svjetla za onih tmurnih kišnih dana. Staklene cigle su se u prošlosti u stambenim objektima uglavnom koristile u hodnicima i stepeništima (s istom svrhom), ali i takvi retro-elementi mogu u prostor unijeti dozu modernizma, razbiti monotoniju te biti vrlo dekorativni (takav isti blok imamo i u kuhinji).

Ogledala
Prvotna ideja je bila kupiti puno manjih ogledala različitih dimenzija i poljepiti ih na zid u nepravilnom, fluidnom uzorku, ali kada sam na Njuškalu pronašla ova velika (promjer 60 cm), shvatila sam da ću baš s njima postići ugođaj kakav želim. Kupila sam ih već sljedećeg dana. I jako ih volim!

Ogledala su odličan trik za povećanje prostora – odražavaju drugi dio prostorije i pružaju osjećaj dubine. Uvijek mi se sviđala ideja imati ogledalo u blagovaonici. S godinama sam otkrila da to donosi i druge prednosti: reflektira se svjetlost svijeća, trpeza izgleda bogatije, a klinci se non-stop zabavljaju radeći face dok jedu 🙂

Stol, stolci i drvena klupa
Bila sam 7 mjeseci trudna s najmlađim sinom kada sam sa svojom najboljom prijateljicom išla u Graz u Ikeu po drveni stol. Svidio mi se na prvu na slici, ali mi je bio pretaman; muž je prije dvije godine skinuo tu tamnu boju i prelakirao ga. Oduvijek sam htjela veliki drveni stol koji se smije ogrebati, udubiti… Nisam ljubitelj stolnjaka; više volim kada možemo opušteno sjediti za stolom, dodavati si posude s hranom i ne brinuti se hoće li netko zaflekati skupi stolnjak. A sigurno hoće.

Stolce sam kupila u jednom zagrebačkom dućanu koji prodaje replike dizajnerskih stolaca, lampi itd. Ove naše su u sivoj boji, jer nisam željela da se ističu, a dizajnom evociraju duh sredine prošlog stoljeća. S vanjske strane stola smo dali napraviti dugačku drvenu klupu i prelakirali je da se bojom paše sa stolom. Klupa se sviđa svima koji dođu kod nas, a nama se sviđa što smo izbjegli preveliku gužvu sa stolcima u blagovaonici.

Viseće lampe
Prije desetak godina je u Zagrebu bio jedan predivan dućan s namještajem i raznim ukrasima za kuću. Bio je to uvoz iz Italije i sve je bilo jaako skupo. Zapele su mi za oko prekrasne visilice promjera 50 cm u boji mjedi, izvana i iznutra. Nama su trebale dvije, a samo jedna je koštala 3,500.00 kn!

To je bilo i ostalo daleko izvan našeg budžeta pa sam odmah počela razmišljati kako da postignem željeni izgled za puno, puno manje novaca. Našla sam dvije aluminijske visilice (promjer 50 cm) u Ikei u crnoj boji. Planirala sam ih posprejati u boju mjedi, stavila sam i primer, ali ništa od toga – nisam mogla postići potpunu prekrivenost. Na kraju sam kupila boju za metal i kistom obojala visilice i ispale su super! Sama boja ima efekt kovanog metala, tako da sada imaju pojačani industrijski štih.

Još par riječi za kraj

Radijator iza stola sam obojala u sivo. Na taj način smo ga učinili minimalno uočljivim.

U lijevi i desni kut sam stavila velike biljke (koliko ih volimo, govori vam činjenica da smo svakoj dali ime). Biljke unose spokoj u prostor jer preko njih prirodu koja je vani unosimo unutra. Kupila sam najotpornije biljke za početnike i još su tu!

Dugo sam tragala za pravim drvenim venecijanerima za staklenu stijenu. Najbliže do čega sam došla bio je odgovor jednog gospodina: “Gospođo, s obzirom na dimenzije koje ste mi rekli, moram vam reći da bu vam se one izvitoperile od sunca.” Odmah su mi se spustile rolete. Uzeli smo aluminijske u boji smeđeg drva, šta drugo?

Ovu priču završit ću u sljedećem postu o dnevnom boravku. Imate li pitanja vezana uz moj/vaš interijer, slobodno me pitajte!

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)