Sjećate se onih prelijepih ušećerenih jabuka? Bilo ih je po kirvajima, sajmovima… Te jabuke me baš vraćaju u djetinjstvo: tako prekrasne, tako crvene, tako sjajne pa ona hrskava korica!

U nekim zemljama prodaju na desetke vrsta ušećerenih i karameliziranih jabuka, ukrašenih raznobojnim čokoladama, keksima, orašastim plodovima, bonbonima… Zamislite samo izlog s takvim dekadentnim poslasticama na štapiću dok vani pada snijeg! (Ideja za biznis?)

Ovo sam željela napraviti već neko vrijeme, ali mi je bilo odbojno raditi pravi karamel dok mi se djeca motaju iza leđa. Volim kuhati, ali ne volim trošiti previše vremena u kuhinji pa ću, ako mogu, uvijek posegnuti za nekim trikom koji mi štedi vrijeme.

Današnji trik je: kupljene karamele! One mekane, ne tvrde. Otopila sam ih u mikrovalnoj, dodala malo slatkog vrhnja i dobila prefinu tekuću karamelu za umakanje jabuka. Ove karamele su imale i komadiće lješnjaka – bonus!

Nakon što sam eliminirala najdugotrajniji i najpipkaviji dio, ostatak procesa je zapravo vrlo jednostavan. I siguran za djecu. Zapravo, obavezan, jer je umakanje jabuka u sve moguće tekuće oblizeke i izmrvljene slatkiše san svakog djeteta. I onih kojima je ovo izlika da se vrate u djetinjstvo 🙂

UPUTE

  • Oprati jabuke. Jako dobro! Upotrijebiti svih 10 prstiju, čak i neku mekanu krpicu, i skinuti sve ono čime špricaju te jabuke. Dobro ih osušiti. Moraju biti besprijekorno čiste i suhe da bi se karamel zaljepio za njih. Moja preporuka su jabuke Granny Smith jer su malo kiselkaste (protuteža svemu što slijedi).
  • Za 6 jabuka, trebat će vam oko 250 g karamela. U posudu stavite karamele i 6-8 žlica slatkog vrhnja pa zagrijavajte u mikrovalnoj u intervalima od 20 sekundi dok se karamele ne otope; promiješajte nakon svakih 20 sekundi.
  • Umetnite štapiće ili (oprane) grančice u jabuke i možete početi! Umočite jabuku u karamel i lagano je vrtite da bude pokrivena sa svih strana. Umočite je onoliko koliko želite – do polovice, 2/3, ili cijelu. Kad ste to napravili, bitno je skinuti karamel s donje polovice jabuke da vam se ne napravi prevelika lokva kad ih odložite.
  • Jabuke umočene u karamel odložite sa strane da se karamel malo stisne, kojih 5-10 minuta. Ako ih namjeravate umočiti u izmrvljene kekse, dobro je da se karamel ne stisne do kraja.
  • Sada ih po želji ukrasite čokoladom odozgo, odozdo, sa strane… i uvaljajte u izmrvljene Oreo kekse, lješnjake, kikiriki… Stvarajte remek-djela s vašim klincima! Uživajte!

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)