Dva rođendana + Valentinovo u zraku… Ova 3u1 proslava bila je za 5! Uz dobro planiranje i poneki organizacijski trik i domaćini i gosti bit će sretni i zadovoljni!

Je li moguće postaviti svu hranu, sve deserte, sva pića, sve tanjure i još k tome aranžmane na samo JEDAN STOL? Što poslužiti gostima? Kako to organizirati? Gdje s dječjim stolom? Otkrit ću vam kako uz pomoć malih stvari možete ostaviti veliki dojam!

Imamo stol dugačak 2 metra, ali svejedno je bio izazov postaviti sve navedeno na samo jedno mjesto. Rješenje je u konceptu koji čine: švedski stol, finger food, stanice i vertikale!

Deserti. Pomaknula sam stol od zida te tako dobila više iskoristivog prostora na stolu i više mjesta za prolaz. Na toj stražnjoj strani sam postavila visoki etažer s desertima (serviranjem u “visinu” oslobađamo prostor na stolu za druge stvari). Odlučila sam poslužiti Panna Cottu i Cake Pops (koje sam napravila dan ranije) s dodatkom svježeg voća.

Stanica za Gin-Tonic je bila na bočnoj strani. Nema puno priče: sve potrebno za G-T je bilo unaprijed pripremljeno i na dohvat ruke svakome tko si ga je želio napraviti.

Stanica za kavu. Ista priča, samo na drugoj strani stola. Kavu sam pripremila unaprijed i ulila je u termosicu da bude topla za goste.

Hrana. Za ovakva veća okupljanja najpraktičniji i najjednostavniji koncept je švedski stol i tzv. finger food. Pustite goste da se sami poslužuju, a vi im omogućite što pregledniji i lakši odabir.

Napravila sam humus i Cheese Ball. Sve drugo su bili naresci, sirevi, orašasti plodovi, krekeri te voće i povrće. Za ovakve prigode izbjegavajte nepotrebna nakuhavanja.

Recept za Cheese Ball ću vam dati ubrzo. Zaista je fina i jednostavna varijanta namaza za krekere ili kruh. Humus je pak standardno na našem stolu i bilo mi je drago da su ga svi kušali 🙂

Pssssst! Pri slaganju narezaka, sireva i voća, trudite se voditi računa da ne stavljate iste okuse, boje, oblike i teksture jedne do drugih. Uzmite barem 2-3 vrste mesnih narezaka, 2 vrste sira, 3 različite vrste krekera, 2 vrste voća i povrća itd. kako biste imali dovoljno materijala za kombiniranje.

Duž prednje strane stola sam razvukla papir za pečenje i na njega prvo stavila tanjur s humusom i tanjur na kojem je bio Cheese Ball. Potom sam oko njih slagala pršut, finu domaću kobasicu, pancetu, razne vrste krekera, bademe i sve ostalo.

Sitne stvari poput cherry rajčica i maslina sam servirala u malim posudicama i postavila ih između narezaka. Sir sam odlučila vizualno izdvojiti pa sam ga stavila na posebnu uzdignutu dasku, posula sjemenkama nara i pokapala medom.

Pssssst! Kod aranžiranja hrane pripazite na sljedeće: raspodijelite svaku namirnicu na 2-3 mjesta – tako ćete izbjeći monotoniju u izgledu, ali i omogućiti većem broju ljudi da se istodobno posluži.

Aranžmani. Trebali su mi ukrasi, ali ne bilo kakvi. Stol je bio pun hrane pa sam posegnula za visokim (opet!) staklenim posudama i odlučila da fokus bude u zraku. Stavila sam ih na sredinu stola; dno svake posude sam napunila mahovinom na koju sam položila gnijezdno s prepeličjim (ispuhanim) jajima. Umetnula sam umjetnu granu rascvjetane trešnje i to je bilo to!

Djeci smo oslobodili stolić u boravku i tamo im pripremili razne grickalice i pića. Pričali su, gledali TV… i dolazili k nama po Popsiće 🙂

PROSLAVE NE MORAJU UZETI DANAK DOMAĆINIMA!

  • Odvojite vrijeme nekoliko dana prije i sve dobro isplanirajte. Dobar plan uistinu je pola posla!
  • Malo od svega je dovoljno! Kupite li svega po malo, izbalansirat ćete jeftinije i skuplje namirnice.
  • Ne zaboravite 4 čarobne riječi: švedski stol, finger food, stanice i vertikale!

Otkrit ću vam još nešto:

Kupila sam Dr. Oetker Panna Cottu koju sam, zajedno s Popsićima, napravila dan ranije. Tortu nisam radila jer mi nije gušt raditi je samoj sebi. Panna Cotti sam ipak dala svoj “štih” – sok svježe naranče, puno narančine korice i sjemenke vanilije. Umjesto klasične torte, imali smo prekrasan etažer pun prefinih deserata i voća! (Opet: finger food, samoposluživanje, nema rezanja, nema tanjura…)

Sve ovo sam naučila s godinama. Veća okupljanja zahtijevaju drukčiji koncept, a poanta je da domaćini svoje goste dočekaju opušteni i s osmijehom na licu. Upalite neku ugodnu muzikicu, pričajte i zabavite se!

Nemojte se nepotrebno zatrpavati poslom. Uživajte u cijelom procesu – od osmišljavanja do realizacije – i potjerajte vodu na svoj mlin. Jer i uz sve savjete i iskustvo, za cijelu ovu realizaciju je ipak bio potreban cijeli dan – ali bez strke i nervoze 🙂

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)