Kad god sam u nekom vrtnom centru, čeznutljivo gledam prema prekrasnim, ogromnim kamenim posudama s gomilom biljaka koje vire iz njih. Uvijek napravim krug i oprostim se sa svakom od njih jer sve mi je prekrasno – osim cijene.

Zato sam odlučila sama napraviti takav aranžman. Za početak mi je trebala velika posuda. SVE posude koje su mi se svidjele su bila lončarska remek-djela i nijedna nije bila ispod 400 kn. Tada sam shvatila da ću morati napraviti jeftiniju verziju.

Dakle, trebala mi je plastična posuda. Htjela sam okruglu, ali bile su ili previsoke ili preplitke ili prezaobljene i baš sve su izgledale kao klasične tegle za cvijeće. One većih dimenzija i ljepšeg oblika dođu oko 100 kn, no svejedno nisam našla onakvu kakvu sam zamislila.

Već sam bila zaboravila na tu cijelu ideju i otišla u šoping po sasvim desete stvari, kad sam odjednom na polici ugledala plastičnu posudu zadovoljavajućih proporcija, s potencijalom da je pretvorim u ono što želim. Bojažljivo sam se približila i okrenula je da vidim cijenu; na moje veliko iznenađenje, pisalo je 50 kn – vjerojatno zato jer je bio zadnji komad. Kupljeno!

Napravljena je od čvrste crne plastike u obliku lađe. Dužine 60 cm, visine 14 cm, širine 14 cm. Za moje potrebe, savršena! Sada ću vam opisati kako sam je pretvorila u posudu koju bih zacijelo poželjela da je ugledam na polici nekog vrtnog centra.

Korak 1 Očistila sam je od prašine i izvana lagano prebrusila brusnim papirom.

Korak 2 Žlicom sam nanosila glet-masu, trudeći se postići što “prirodniju” (ne savršenu, a opet ni prekaotičnu) teksturu koja oponaša kamenu glazuru.

Korak 3 Kada se glet-masa osušila, došlo je vrijeme za boju koja će služiti kao podloga i koja će se tek malčice nazirati tu i tamo. Pri ruci sam imala sprej u bakrenoj nijansi kojim sam neravnomjerno posprejala posudu.

Pssssst! Za ono što sam ja imala na umu, ovaj korak je bio najbitniji jer upravo on stvara iluziju da se ispod glazure s efektom kamena krije terakota, a ne plastika.

Korak 4 Nakon što se sprej osušio, na red su došle boje. Odlučila sam se za dvije sive nijanse (mat verzija), kako bi konačni izgled bio što realniji. Neravnomjerno sam kistom nanijela prvo svjetliju, pazeći da ne prekrijem potpuno bakrenu boju, a potom tamniju nijansu.

Sada kada je glavni dio bio gotov, trebalo je samo posaditi biljkice. U konzultaciji s djelatnicom vrtnom centra, kupila sam biljke, zemlju, glinene kuglice za podlogu i tekuće gnojivo za sobne biljke.

Pssssst! Svakako stavite neki najlon ili veću krpu ispod posude dok u nju stavljate biljke. Kasnije sve lako istresete u smeće, ili kao ja – preko ograde na dvorište 🙂

I to je to! Zaista jako jednostavni “uradi sam” projekt koji možete napraviti u jednom danu, a ostalih 364 uživati promatrajući svojih ruku djelo!

A računica?

 • glet-masu, bakreni sprej i boje u sivim nijansama sam već imala
 • plastična posuda: 50 kn
 • sobne biljke, zemlja i sve ostalo: 250 kn (zemlju i kuglice ću iskoristiti kod presadnje drugih biljaka u veće posude s novom zemljom)

Netko će možda već imati zemlju, gnojivo, kuglice… ja sam imala neke druge stvari. Uz malo truda, dobila sam posudu kakvu sam željela! Prirodnih boja, neravne teksture, savršenih dimenzija, sjajno se uklopila u ostatak interijera i pravi je primjer bezvremenskog dekora.

Ovo je zaista fora trik za uljepšati one obične plastične posude koje svi imamo na terasi ili balkonu.

Pssssst! U glet-masu možete dodati malo pijeska ili sitne kamenčiće kako biste postigli različitost tekstura. Za još prirodniji izgled preskočite bojanje te samo nanesite sloj prozirnog mat laka.

Ne znam za vas, ali meni biljke ljepše izgledaju u posudama neutralnih, prirodnih nijansi – tada njihove boje i teksture više dođu do izražaja. Posude takve vrste nikada ne izlaze iz mode i sjajno izgledaju u svakom interijeru.

Prednosti ovakvih projekata

 1. Koristimo ono što imamo – ne kupujemo!
 2. Prenamjenjujemo ono što imamo – ne kupujemo!
 3. Štedimo novac!
 4. Zabavno je!
 5. Osjećaj zadovoljstva zbog napravljenog!
 6. Usvajanje novih vještina!
 7. Umanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje!
 8. Više vremena s obitelji!

Nadam se da sam vas nagovorila da odvojite jedno poslijepodne i za čas uljepšate stambeni prostor, terasu ili balkon obnovljenim posudama za cvijeće ili biljke. Ovdje nije bitna preciznost pa slobodno uključite i klince, uživat ćete!

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)